Cauta


 
Cozonac moldovenesc
 (Voturi: 24)

Timp de preparare: 5 ore - minute
Specific: Romanesc Printer friendly version Printeaza
 

Pentru 2 cozonaci:

Aluatul:

 

1 kg faina;
12 oua
220 g unt;
320 ml lapte;
50 g drojdie;
300 g zahar;
1 fiola esenta de vanilie (10 ml) sau doua plicuri de zahar vanilat;
50 ml rom;
5 g sare;
coaja de la o lamaie (optional si una de la o portocala);
40 ml ulei.

Umplutura:

50 g stafide;
300 g nuca macinata;
250 g zahar;
2 plicuri de zahar vanilat;
100 ml lapte;
2 linguri cacao.

 

Cozonac Molovenesc

 

Preparare:

1. Prepara o maia din 2 linguri de faina care se oparesc intr-un castron cu cateva linguri de lapte fierbinte, batute pana la obtinerea unei paste. Acopera apoi castronul si lasa-l undeva la cald.

2. Separat, inmoaie drojdia in lapte caldut (nu fierbinte) cu un varf de cutit de zahar si cu o lingura de faina. Las-o sa-si vada de treaba si sa se basice de ciuda, la caldurica.

3. Amesteca drojdia crescuta cu compozitia de maia, si lasa amestecul din nou la cald, ferit de curenti de aer rece.

4. In timpul in care cele doua plamadeli se odihnesc impreuna, se bat 10 galbenusuri (2 raman pentru luciul cozonacului) cu jumatate din cantitatea de zahar si sare, pana se obtine o crema.

5. Cand maiaua (amestecul de drojdie si faina) a crescut, pune intr-un vas faina si compozitia de mai sus (galbenusurile batute), 6 albusuri, apoi untul topit (caldut, nu fierbinte), romul, coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut care a fost fiert cu vanilia si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Acest amestec trebuie framantat zdravan, timp de 35-45 de minute neintrerupt, pana cand coca face basici. La framantat se ung mainile cu ulei sau unt, iar aluatul rezultat nu trebuie sa fie tare, ci mai degraba moale. Daca e prea vartos, mai pune 2-3 albusuri batute spuma si framanta-le bine.

6. Aluatul se lasa la crescut, la cald, vreme de doua ore, timp in care prepari umplutura.

7. Pentru umplutura, pui pe foc o cratita cu lapte in care topesti zaharul si zaharul vanilat. Adaugi nuca in lapte si o oparesti. La final, adaugi si cele doua linguri de cacao si stafidele. Bati restul de albusuri si amesteci spuma obtinuta cu restul ingredientelor de umplutura. Rezultatul final trebuie adus la temperatura camerei inainte de a fi intins pe aluat.

8. Dupa ce aluatul a dospit doua ore, ia vasul de unde l-ai ascuns de copii si imparte-l in doua. Fiecare jumatate trebuie intinsa foaie, pe care se asterne umplutura impartita in jumatate (nu intinde umplutura pana la marginea foii, pentru a putea fi rulata fara a iesi din aluat).

9. Ruleaza cei doi cozonaci si pune-i in tavi bine tapetate cu ulei pe interior. Tavile trebuie sa fie destul de inalte (in momentul in care pui cozonacii in tava, acestia nu trebuie sa depaseasca mai mult de jumatate din inaltimea ei). Cozonacii se ung la suprafata cu cele doua galbenusuri ramase, batute cu zahar si putina sare, pentru a fi luciosi si crocanti. Inainte de a-i baga la cuptor, lasa cozonacii sa dospeasca in tava, la loc cald, inca o ora-doua, pana cand coca ajunge la marginea tavii.

10. Cozonacii se coc in cuptorul incalzit la 170 de grade in primele 15 minute si la 210-220 de grade dupa, timp de 40-50 de minute, in functie de cuptor. In mod normal cozonacii nu ar trebui sa stea in cuptor mai mult de o ora.

Pentru a verifica daca sunt gata, se face testul cu scobitoarea – sa nu ramana umeda deloc atunci cand o scoti din cozonac. Cand sunt gata, cozonacii nu se scot din tavă decât după 15-20 de minute şi se lasa sa se raceasca lent, tot la caldura. Daca dai cozonacii fierbinti la rece, se vor cruzi, vor scadea, nu vor mai fi la fel de pufosi.

De asemenea, bine este sa nu se taie cand sunt fierbinţi.

Pofta buna!

 

Pentru aceasta reteta va recomandam:

 


 
Cozonac moldovenesc : Nu sunt comentarii despre aceasta reteta

Postati un comentariu:

Pseudonim:
Subiect:
Postare:
  Introdu aici rezultatul calculului 1+4:
Notati acesta reteta
Reteta excelenta
Reteta buna
Reteta medie
Reteta rea
Reteta foarte rea


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro