Cauta


 
Ratatouille la gratar
 (Voturi: 6)

Timp de preparare: 90 - minute
Specific: Frantuzesc Printer friendly version Printeaza
 

pentru 4 - 6 portii:

4 catei de usturoi, zdrobiti;
125 ml ulei masline extra-virgin;
1 vanata mai mare, de circa 650 g, taiata in felii de 1 cm;
1 ceapa mai mare, taiata in 2 si apoi in felii de 5-10 mm;
2 ardei grasi rosii;
2 zucchini, circa 500 g in total, taiati in doua pe lungime;
3 rosii mari, circa 500 g in total, taiate in 4;
10 g frunze de busuioc proaspat (circa 1/2 cana);
Ulei de rapita;
Sare, fulgi de ardei rosu si piper proaspat macinat dupa gust;

 

Ratatouille la gratar

 

Se pune uleiul de masline si usturoiul intr-o cratita de dimensiuni mai mici cu fund gros. Se tine pe foc aproximativ 5 minute, pana ce usturoiul devine maro-auriu, dupa care se ia cratita de pe foc si se lasa deoparte timp de 10 minute. Cu ajutorul unei linguri pentru gatit, se inlatura usturoiul din cratita si se arunca. Uleiul infuzat cu usturoi se lasa deoparte deoarece va fi folosit mai tarziu.

Se pune sare pe ambele parti ale feliilor de vinete dupa care se pun intr-o sita deasupra chiuvetei ca sa se scurga timp de 30-60 minute.

Se unge o folie din aluminiu de 30 cm cu ulei de rapita si se aranjeaza feliile de ceapa in centru intr-o gramajoara sferica. Se stropeste ceapa cu 30 ml din uleiul infuzat cu usturoi si se asezoneaza cu sare si piper. Se impacheteaza ceapa in folie si se lasa deoparte.

Cu ajutorul unui cutit de legume, se scoate samanta de la ardeii grasi, se taie ardeiul pe o latura si se intinde ca o foaie, dupa care se taie cate un cm din partea de sus si de jos.

Se clatesc bine feliile de vinete cu apa rece si se usuca cu prosoape de hartie. Se asaza vintele, zucchini si rosiile pe o tava pentru copt.

Se pregateste un gratar cu carbuni sau cu gaz in asa fel incat sa aiba doua zone mai fierbinti si una mai rece. Se unge gratarul cu putin ulei.

Se pune ceapa pe partea mai rece a gratarului, iar ardeii grasi pe partea cea mai fierbinte, cu pielea in jos, si se lasa 8-10 min, pana ce se innegreste pielea. Se transfera ardeii intr-un bol si se lasa deoparte pentru se raci.

Se ung vinetele, zucchini si rosiile pe amblele parti cu jumatate din uleiul infuzat cu usturoi care a ramas. Se asaza rosiile pe gratar cu pielea in jos si se lasa circa 3 min, pana ce pielita incepe sa se desprinda de pe rosie. Dupa aceasta se intorc si pe partea taiata si se lasa inca 2 min pe gratar, pana ce ramane o urma de gratar pe aceasta, dupa care se transfera pe o platou. Zucchini si vinetele se lasa in total circa 8 min pe gratar. In acest timp se intorc o singura data, iar la sfarsit se pun pe platou.

Se desface cu grija folia de aluminiu pentru a testa daca ceapa s-a facut. Se inteapa o bucatica de ceapa cu un cutit, iar aceasta ar trebui sa fie usor de patruns dar nu ar trebui sa fie nici prea moale. Daca ceapa este inca prea tare se invelesete din nou si se mai lasa 2-3 min pe gratar. Dupa aceasta, se scoate ceapa din folie si se pune pe platou.

Se transfera legumele facute la gratar pe un tocator, iar zeama ramasa pe platou se toarna intr-un bol de dimensiuni mai mari. Se indeparteaza pielea de pe ardei si rosii, dupa care se toaca toate legumele in bucatele de 5 - 10 mm si se pun in bol. Se rup frunzele de busuic in bucatele mici si se adauga in bol. Se adauga fulgii de ardei rosu, uleiul infuzat cu usturoi, sare dupa gust si se amesteca incet. Se lasa sa stea deoparte timp de 20 de min pentru a facilita amestecul aromelor.

Aceasta mancare poate fi servita la temperatura camerei. Pentru a fi servita fierbinte, se transfera intr-o tigaie mare si se pune la foc mediu. Se lasa la incalzit circa 5 min timp in care se amesteca ocazional.

Sfatul bucatarului: Uleiurile infuzate sunt o modalitate extraordinara de a imbunatati aromele legumelor. Versiunile facute in bucataria proprie ar trebui folosite in ziua in care au fost facute deoarece nu rezista bine atunci cand sunt refrigerate.


 
Ratatouille la gratar : Nu sunt comentarii despre aceasta reteta

Postati un comentariu:

Pseudonim:
Subiect:
Postare:
  Introdu aici rezultatul calculului 1+4:
Notati acesta reteta
Reteta excelenta
Reteta buna
Reteta medie
Reteta rea
Reteta foarte rea


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro