Cauta


 
Somon afumat
 (Voturi: 10)

Timp de preparare: 80 - minute
Specific: 0 Printer friendly version Printeaza
 

pentru 4 persoane:

400 g file de somon;
Coaja de lamaie;
Marar;
Sare;
Piper;
Ulei de masline;
Talas de fag.

Iepure cu scortisoara, curry si legume

 

Acum vom face ceva inedit: o sa afumam somon acasa in bucatarie si o sa folosim o afumatoare speciala pentru plita (va recomandam setul afumatoare Demeyere).

Primul pas este sa pregatim inainte somonul: o sa-l marinam pentru o mai buna savoare si pentru un plus de aroma ca sa nu aibe doar gust de afumat.
Somonul in sine este destul de fad si trebuie sa-i adaugam un plus de savoare.

Incepem prin a adauga intr-un bol suficient de mare, sare, putin zahar (nu prea mult sa nu devina prea dulce), piper negru putin zdrobit (ofera o aroma placuta), varfuri de marar tocat si apoi putina coaja de lamaie (nu foarte multa ci doar cat sa-i dea preparatului o aroma acrisoara si amaruie potrivita) taiata foarte fin. Amestecam aceste ingrediente.

Alegem o bucata frumoasa de carne cu o textura bine definita (de pe spatele unui somon), o taiam in 4 bucati pe care le asezam in bol si le acoperim cu ingredientele pentru marinata. Punem somonul astfel marinat in frigider si il lasam timp de 30 minute, dupa aceea intoarcem bucatile si le mai lasam inca 30 minute la rece (ne asiguram ca sunt complet acoperite de marinata). Sarea si zaharul creeaza o crusta pe toata suprafata somonului. Daca doriti sa afumati sau sa prajiti bucatile de somon, toate sucurile se vor pastra in interior datorita acestei cruste.

Inainte sa-l afumam, trebuie sa-l spalam si sa-l uscam pe hartie de bucatarie. Punem apoi afumatoarea pe plita la temperatura cat mai mare, cu capacul, fara accesoriul de compartimentare si gratar, astfel incat toata caldura sa se pastreze in interior. Dupa un timp verificam daca este bine incinsa turnand cateva picaturi de apa in vas. Daca acestea incep sa sfaraie si sa aiba o miscare de agitatie atunci inseamna ca s-a incins.

Punem bucatile de somon marinat intr-o farfurie intinsa cu putin ulei pentru a preveni sa se prinda de gratar (putem intinde uleiul pe carne cu ajutorul unei pensule de bucatarie). Folosim rumegus din lemn de fag care ofera o aroma foarte placuta pestelui (va recomandam Cutia cu talas Demeyere). Adaugam 1-2 linguri in functie de aroma pe care o dorim (mai discreta sau mai puternica). Lemnul incepe sa arda foarte repede in vas. Punem accesoriul pentru compartimentare si apoi gratarul. Asezam bucatile de peste in mijlocul gratarului pentru ca in cazul in care se scurge lichid din peste, acesta sa se scurga pe componenta de compartimentare, nu in vas ca sa se arda (astfel nu se fierb in aburii generati ci se afuma asa cum trebuie). Punem capacul si asteptam 2-3 minute apoi micsoram temperatura. Se lasa sa se afume 7-10 minute la foc mic cu capacul pus (pentru ca aroma specifica de afumat sa nu se evapore si sa se piarda). Bucatile de somon se pastreaza astfel suculente si prind o culoare frumoasa.

Este un antreu care se poate servi cu o salata sau poate fi un fel principal de mancare cu un sos usor.

Pofta buna!


 
Somon afumat : Nu sunt comentarii despre aceasta reteta

Postati un comentariu:

Pseudonim:
Subiect:
Postare:
  Introdu aici rezultatul calculului 1+4:
Notati acesta reteta
Reteta excelenta
Reteta buna
Reteta medie
Reteta rea
Reteta foarte rea


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro