Cauta


 
Cozonaci moldovenesti
 (Voturi: 23)

Timp de preparare: 360-400 - minute
Specific: Romanesc Printer friendly version Printeaza
 

1 kg faina,
50 g drojdie,
1 pahar mare lapte,
300 g unt topit,
15 oua,
300 g zahar,
1 lingura ulei,
1 lingura rom,
1 lingura smantana,
1 lingurita sare,
1 baton vanilie,
coaja rasa de la 1 lamaie,
100 g stafide,
25 g migdale,
4 bucati zahar pentru presarat,
1 ou pentru uns

 
Din faina cernuta se prepara mai intai maiaua.
O parte din faina se opareste cu trei sferturi de pahar de lapte clocotit; se amesteca bine pana se raceste si se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte rece.
Se amesteca bine si se lasa sa creasca.
In timpul cat creste maiaua, galbenusurile cu sarea si zaharul se amesteca pe marginea aragazului pana se topeste, fara sa se incalzeasca tare compozitia.
Se adauga apoi uleiul, romul, smatana, coaja rasa de lamaie si se da vasul la o parte.
La urma se adauga si 5 albusuri batute spuma.
Dupa ce s-a dospit maiaua, se toarna deasupra amestecul de mai sus, se incorporeaza si restul de faina, se framanta bine cam o jumatate de ora pana ce coca nu se mai lipeste de maini.
Se incalzesc 150 g unt si caldut, se pune cate putin peste aluat framantand usor, pana ce aluatul inghite bine untul.
In timp ce se framanta cu untul, aluatul se impatureste pe rand, din toate partile.
Dupa ce s-a incorporat tot untul, se netezeste bine coca deasupra si se lasa la crescut la loc caldut, acoperita cu un stergar.
Dupa ce a crescut bine aluatul, o parte din aluat se intinde ca de 1 cm grosime.
Planseta pe care se intinde coca trebuie unsa cu unt.
Se unge foaia cu o parte din untul ramas si care trebuie numai putin incalzit; se taie in doua si se presara cu stafide alese si spalate.
Se ruleaza fiecare parte, se aseaza rulourile unul peste altul in forma lunga de cozonac, bine unsa cu restul de unt.
Pentru ca cozonacii sa creasca inalti, formele se leaga cu hartie de jur imprejur, inca o data cat inaltimea formei.
Cozonacii asezati in forme se tin la loc cald, ca sa mai creasca si cand au crescut destul, se ung cu galbenus de ou, se presara cu migdale sau nuci taiate in lung si cu bucatele mici de zahar.
Se coc la foc potrivit o ora.
Se pot prepara cozonaci si cu oua mai putine, de la 3-4 oua pana la 20 de oua, la un kg de faina.
Se completeaza diferenta cu lapte.

 
Cozonaci moldovenesti :
Pseudonim: ioana (12/22/2009 03:23:23 PM)
Subiect:hmm
Postare:asta este dintr-o carte de prin 1960 si ceva pe care o am si eu:). Ceea ce este enervant este exprimarea deoarece nu prea intelegi exact care cu care se amesteca si asa mai departe. Plus ca sunt date cantitati vagi./

Postati un comentariu:

Pseudonim:
Subiect:
Postare:
  Introdu aici rezultatul calculului 1+4:
Notati acesta reteta
Reteta excelenta
Reteta buna
Reteta medie
Reteta rea
Reteta foarte rea


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro