Cauta


 
Cozonac
 (Voturi: 29)

Timp de preparare: 360-400 - minute
Specific: Romanesc Printer friendly version Printeaza
 

1 kg faina,
50 g drojdie,
6 oua,
350 g zahar,
3-4 linguri ulei,
1 pahar unt sau margarina topita,
½ l lapte,
1 lingurita rom,
1 lingurita rasa sare,
½ baton vanilie,
coaja de lamaie sau portocala,
2 bucati zahar pentru presarat,
1 ou pentru uns

 
Se pune faina la loc cald din ajun. Cu 4-5 ore inainte de a framanta cozonacii se freaca galbenusurile cu sarea si zaharul si se tin la caldura. Sarea intensifica culoarea galbena.
Se pregateste maiaua astfel: se sfarama bine drojdia cu furculita in ½ pahar lapte, se bate apoi cu 2 linguri zahar si una de faina si se lasa la crescut la loc cald. Daca drojdia este buna, creste foarte repede.
Dupa ce drojdia a crescut, se incepe framantatul.
Se face o gropita in faina asezata in vasul in care se framanta si in aceasta gropita se toarna galbenusurile, amestecate cu 2 albusuri si drojdia (maiaua), toate calde, romul, vanilia, coaja de lamaie si se amesteca cu o furculita.
Se toarna apoi incetul cu incetul laptele caldut si se incepe framatatul cu mana.
Pentru buna reusita a cozonacilor, coca nu trebuie sa fie nici prea moala nici prea tare.
Se potriveste astfel, incat atunci cand se intinde intre maini sa nu se rupa.
Se framanta fara ca sa se rupa coca, impaturandu-i marginile spre mijloc.
In momentul cand compozitia a devenit omogena se incepe adaugarea grasimii (caldute), putin cate putin pana ce se termina toata cantitatea.
Din momentul in care a inceput sa se adauge untul, se mai framanta cel putin o jumatate de ora.
Dupa ce s-a terminat framantatul, se aseaza vasul acoperit la cald (pe o oala cu abur).
Se revizuieste din cand in cand, ca sa nu se infierbante vasul dedesubt.
Daca aluatul este bine reusit, coca creste in 4 ore.

Coca crescuta se aseaza in forme unse, pregatite astfel: coca obtinuta dintr-un kg de faina se imparte in 2 sau cel mult in 3 parti, dupa formele in care se coace.
In nici un caz nu trebuie impartita in mai multe parti din dorinta de a obtine mai multi cozonaci, deoarece in acest caz coca va creste prea mult si cozonacii obtinuti vor fi faramiciosi, plini de gauri si aspri.
Planseta pe care se lucreaza si mainile se ung cu unt.
Se intinde coca cam de 1 cm grosime ,se unge cu unt apoi se ruleaza.
Aceste rulouri se fac subtiri daca se impletesc in 3 sau 4.
Se pot aseza numai 2 rulouri unul langa altul sau se poate face un singur rulou mai gros, atat cat trebuie ca sa se umple ceva mai mult decat jumatate din forma.
Coca crescuta in forme, se unge cu ou batut, se presara pe deasupra bucatele mici de zahar si se coace.

 
Cozonac : Nu sunt comentarii despre aceasta reteta

Postati un comentariu:

Pseudonim:
Subiect:
Postare:
  Introdu aici rezultatul calculului 1+4:
Notati acesta reteta
Reteta excelenta
Reteta buna
Reteta medie
Reteta rea
Reteta foarte rea


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro