Cauta


 
Tajina de biban de mare
 (Voturi: 1)

Timp de preparare: 70-80 - minute
Specific: Marocan Printer friendly version Printeaza
 

pentru 6 persoane:
1 kg file de biban de mare,
6 cartofi mici,
3 rosii,
1 kg lamai
,
200 g masline verzi,
4-5 catei de usturoi,
1 lingura chimion,
1 lingura boia iute,
½lingurita pasta de ardei iute,
1 bol mic cu patrunjel tocat,
1 bol mic de coriandru tocat,
5 linguri ulei de masline,

sare,
piper verde.

 
Somonul se taie in bucati de 4-5 cm si se condimenteaza cu sare si piper.
Usturoiul se curata de coaja si se toaca marunt.
Cascavalul si migdalele se rad pe razatoarea medie.
Pastele se fierb intr-o cratita cu apa cu sare.
Cand sunt gata, se scurg si se clatesc cu apa rece, apoi se lasa in strecuratoare.

Scurt Istoric:

Tajine sau tagine este un tip de vas de gatit din lut, folosit in bucataria cu specific nord-african (marocana sau tunisiana).
Cateodata vasul este smaltuit sau vopsit.
Este format din 2 parti:
- vasul propriu-zis care este asemanator unei tavi rotunde si adanci;
- capacul de forma conica prevazut cu un maner la varf pentru o manevrare usoara. Permite circulatia aburului in interiorul vasului.
De aici provine si numele tipului de mancare care se gateste in acest vas - tajina.

Preparare:

Lamaile murate se pregatesc cu 1 saptamana inainte de prepararea tajinei. Sunt foarte usor de preparat si se pastreaza timp indelungat.
Se ia 1 kg de lamai si se spala bine. Se taie in patru, se sareaza cu sare grunjoasa si se pun intr-un recipient. Se acopera cu apa si se adauga 10 lingurite de otet, citeva foi de dafin si 10 lingurite de ulei de masline.
Se lasa la temperatura camerei pentru 1 saptamana.
Se taie fileurile de biban de mare in bucati mijlocii de 3-4 cm.
2 rosii se toaca marunt iar cea de-a 3-a rosie se taie in cubulete.
Usturoiul se piseaza.
Patrunjelul se toaca.
Cartofii se taie in cubulete.
O lamaie murata se feliaza.
Intr-un bol Emile Henry se amesteca usturoiul impreuna cu chimionul, boiaua de ardei, pasta de ardei iute, coriandrul si sucul de la 1 lamaie proaspata. Se condimenteaza cu putina sare si se lasa 5 minute.
Se ung bucatile de biban cu putin din amestecul astfel preparat.
Intr-un vas Tagine Emile Henry se prajesc in ulei de masline, rosiile, cartofii, pestele, piperul verde, cele 3 rosii, lamaia murata feliata si maslinele.
Se adauga 300 ml de apa, se acopera cu capacul si se gateste timp de o ora, la foc mic. Se amesteca continuu si se completeaza cu apa, daca este necesar.
Se poate servi direct din vasul Tagine.

 
Tajina de biban de mare : Nu sunt comentarii despre aceasta reteta

Postati un comentariu:

Pseudonim:
Subiect:
Postare:
  Introdu aici rezultatul calculului 1+4:
Notati acesta reteta
Reteta excelenta
Reteta buna
Reteta medie
Reteta rea
Reteta foarte rea


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro