Cauta


 
Tarta Tatin
 (Voturi: 137)

Timp de preparare: 130 - minute
Specific: Frantuzesc Printer friendly version Printeaza
 

pentru 8 portii
Aluat:
100 g unt,
1 galbenus,
200 g faina,
1 praf de sare,
50 ml apa rece.
Umplutura:
8-10 mere,
200 g zahar (recomandabil zahar pudra),
80 g unt,
1-2 lamai

 

Scurt Istoric:

Tarta Tatin este o placinta cu mere rasturnata, in care merele sunt caramelizate in unt si zahar, inainte de coacerea aluatului.
Traditia spune ca Tarta Tatin a fost creata accidental prima oara in 1898, in bucataria Hotelului Tatin din Lamotte-Beuvron, Regiunea Sologne din Franta.
Hotelul era condus de doua surori, Stephanie si Caroline Tatin.
Desi originea tartei este controversata, cea mai istorisita este aceea in care Stephanie Tatin, o bucatareasa de exceptie, era foarte aglomerata intr-o zi.
Ea a inceput sa prepare reteta traditionala pentru placinta cu mere, insa a uitat merele pe foc, acestea caramelizandu-se in unt si zahar.
Mirosind arsura, ea a incercat sa salveze placinta, turnand aluatul deasupra merelor si punind totul la cuptor. Apoi a rasturnat-o pe un platou si a servit-o ca desert, spre uimirea si aprecierea clientilor. Astfel s-a nascut o reteta clasica.
Tarta a devenit semnatura inconfundabila a hotelului Tatin si reteta s-a raspandit in toata regiunea Sologne. Faima retetei se datoreaza cel mai probabil lui Louis Vaudable, proprietarul celebrului restaurantului Maxim’s din Paris, care a gustat tarta intr-una din vizitele sale in regiunea Sologne si a decis ca desertul sa faca parte permanent din meniul restaurantului sau.

Preparare:

Intr-un vas se pune faina, galbenusul, un praf de sare,  cele 100 g de unt si apa. Cu o furculita se paseaza untul si se amesteca cu faina.
Se framanta putin aluatul, se pune intr-o folie de plastic si se introduce in frigider la rece pentru cel putin o ora.

Se curata merele de coaja si de miezul cu seminte, apoi se taie fiecare in 6-8 felii (in functie de marimea merelor). Se pun intr-un bol si se toarna peste ele zeama de lamaie.
Se ia o tava rotunda pentru tarte (vezi colectia pentru tarta Tatin) si se pune cateva minute sa se incinga la flacara mica.
Se pun 170 g de zahar pudra in tava lasandu-se sa se topeasca amestecandu-se din cand in cand pana se caramelizeaza usor.
Dupa ce s-a topit zaharul se ia tava de pe foc si se adauga 50 g unt.
Dupa ce s-a topit si untul, se aseaza in tava primul strat de felii de mere cu partea bombata in jos, una langa alta. Apoi se mai pune inca un rand de mere cu partea bombata in sus astfel incat sa nu ramana spatii goale intre ele. Se adauga bucatele mici de unt (30 g) si 2 lingurite de zahar deasupra merelor.

Se scoate din frigider aluatul  si se intinde o foaie rotunda, groasa. Se aseaza aluatul peste mere si se indeasa pe marginile interioare ale tavii. Se inteapa cu furculita din loc in loc.

Se introduce tava in cuptorul incalzit la 180°C (foc mediu) si se lasa aprox. 50 minute pana ce se rumeneste usor aluatul fara a se arde. In cazul in care se formeaza prea mult lichid, se scoate surplusul cu o lingura.
Se scoate si se lasa sa se raceasca 10 minute.

Se desprinde apoi marginea tartei cu un cutit, se acopera tava cu o farfurie intinsa si se rastoarna in ea. 

Tarta Tatin poate fi preparata si cu pere, piersici, ananas, etc. Aluatul pentru tarta poate fi inlocuit si cu foi de foietaj.

Etapele prepararii in imagini:



 
Tarta Tatin :
Pseudonim: Marcica ion (01/17/2013 04:47:02 PM)
Subiect:nu e asa de buna
Postare:nasoala reteta

Pseudonim: Mary (10/23/2011 02:08:08 PM)
Subiect:facuta de ieri
Postare:am facut de ieri tarte de pere am pus sos de ciocolata peste suprafata, am mincat de buna . Ma-m gindit si eu doresc tarta din franta la net m cautat, mia dat seama imediat am scrie pe caiet se mai foloseste inca odata saptamina viitoare se mai face prepara de tarta aceasta .

Pseudonim: andrea (03/12/2011 11:50:07 AM)
Subiect:servita cu inghetata
Postare:Eu prima data am mancat aceasta tarta in La Clusaz cand eram la ski in alpii francezi. Este dementiala servita fierbinte cu inghetata de vanilie/ caramel/ alune.:)Merci mult pt ca ati postat reteta.

Pseudonim: carmen (08/28/2010 09:50:05 PM)
Subiect:mai mult decat excelenta
Postare:daca adaugati putina scortisoara deasupra merelor, iese dementiala

Pseudonim: bubulina (06/26/2010 03:47:54 PM)
Subiect:super
Postare:Se poate face si cu aluat foie taj.SUPER BUNA!

Pseudonim: mamina (04/16/2010 01:42:46 PM)
Subiect:excelenta
Postare:am pregatit-o exact ca in reteta.delicioasa si chiar aspectuoasa.

Pseudonim: Manana55 (10/19/2009 09:36:14 AM)
Subiect:tarta tatin
Postare:foarte gustoasa, am impresionat oaspetii cu ea.

Pseudonim: maria0608 (09/23/2009 08:52:49 AM)
Subiect:tort de mere
Postare:Eu stiam aceasta reteta cu pandispan in loc de aluat. Cu pandispan are si un timp de preparare mai rapid (nu mai lasi aluatul 1 ora la frigider) si rezulta un tortulet de mere absolut delicios. Sfat: ca merele sa fie mai caramelizate, folositi zahar brun - efectul va fi mai intens. O prajiturica excelenta!

Pseudonim: laris (08/06/2009 05:21:41 PM)
Subiect:clar o incerc!
Postare:n-am facut o prajitura in viata mea, dar cum toate au un inceput, cred ca imi voi incerca talentele culinare cu tarta asta

Pseudonim: nico (04/22/2009 09:41:41 PM)
Subiect:excelenta
Postare:superba neaparat o fac

Pseudonim: nico (04/22/2009 09:39:53 PM)
Subiect:tarta tatin
Postare:scrie

Pseudonim: ela (03/29/2009 07:20:04 PM)
Subiect:tarta
Postare:euo fac toata iarna e prajitura casei dar pun u n aluat de pandispan deasupra apoi dupa ce sa racit o insiropez si deasupra pun frisca si iese u tort de mere super in cercati usor si f.bun

Pseudonim: adelyn (02/25/2009 05:30:38 PM)
Subiect:tatyn
Postare:Am facuto si eu si nu mia venit sa cred cat de usor se face. E super buna si se face super repede!!!

Pseudonim: obie (02/21/2009 06:25:16 PM)
Subiect:tarta
Postare:excelenta reteta multumin

Pseudonim: tartin tarkan (02/21/2009 02:46:32 PM)
Subiect:tartin
Postare:vreau si eu

Pseudonim: mariana55 (02/14/2009 08:34:35 PM)
Subiect:tarta tatin
Postare:cred ca e foarte buna.eu am facut ceva asemanator , dar in loc de aluat am pus un blat de tort.

Pseudonim: evelina (01/26/2009 07:18:46 PM)
Subiect:tarta tatin cu mere
Postare:Am facut in weekend aceasta tarta si este foarte buna. Am presarat si putina scotisoara deasupra, direct in farfurie. Incercati, nu se face greu si este un desert foarte reusit. Am folosit chiar vasul Emile Henry. E super, merita cumparat.

Pseudonim: MIRIAM (01/03/2009 03:38:29 PM)
Subiect:TARTE ..TARTE , SHI IAR TARTE
Postare: BUNA SHI FRUMOS PREZENTATA . MULTZUMESC PTR. SCURTUL ISTORIC . F.F INTRERESANT . ASHA AR TREBUI PUSA LA TOATE PRAJITURILE CELEBRE .. CATE UN SCURT ISTORIC .

Pseudonim: MIRAIAM (01/03/2009 03:35:24 PM)
Subiect:F.F BUNA
Postare:EU, O FAC DAR CU ALUAT CA DE PANDISHPAN TUIRNAT DEASUPRA . ESTE ASHA DE BUNA . SHI ESTE UN DESERT IEFTIN , SHI USHOR DE FACUT . DAR DE MANCAT ... NU MAI SPUN . SE MANANCA F.F REPEDE ..TREBUIE FACUTE MAI MULTE TAVI .

Pseudonim: Simoniq (12/20/2008 03:12:03 PM)
Subiect:In sfarsit am preparat-o
Postare:Foarte buna intr-adevar. Nu stiu daca am facut-o ca la carte dar a iesit bine. Scuze pentru intarziere.

Pseudonim: TASTE (12/15/2008 03:11:27 PM)
Subiect:tarta
Postare:foarte buna varianta cu piersici!!!

Pseudonim: Simoniq (12/04/2008 07:18:01 AM)
Subiect:Interesant
Postare:O sa incerc s-o prepar si eu week-end-ul asta. Va tin la curent cum a iesit. Multumesc.

Pseudonim: tata mare (12/01/2008 10:54:50 PM)
Subiect:tarta tatin
Postare:pare o plainta foarte buna cred ca este delicioasa o sa o incerc in curand

Pseudonim: Laur (11/27/2008 07:24:28 PM)
Subiect:Cica e foarte buna
Postare:Mi-a spus un prieten care a fost de curand in Franta, ca placinta asta este incredibila. Pare extrem de simplu de facut...

Postati un comentariu:

Pseudonim:
Subiect:
Postare:
  Introdu aici rezultatul calculului 1+4:
Notati acesta reteta
Reteta excelenta
Reteta buna
Reteta medie
Reteta rea
Reteta foarte rea


Copyright©Pentrugatit.ro
Site realizat de PentruGatit.ro